SENARAI KELAS & KATEGORI LESEN MEMANDU
Disediakan oleh: Administrator

Kelas lesen memandu adalah berdasarkan kepada jenis dan kapasiti kenderaan. Terdapat lebih sepuluh kelas kenderaan sepertimana ditentukan oleh Jabatan Pengangkutan jalan (JPJ) Malaysia. Jenis lesen memandu yang layak dipandu oleh pemilik lesen ada dinyatakan pada kad lesen memandu. Berikut adalah kelas lesen kebiasaan yang dimiliki oleh pemandu di Malaysia. Setiap lesen memandu di Malaysia memerlukan pembaharuan (renew) secara tahunan mengikut jumlah tahun yang ingin diperbaharui.

Kelas Jenis Kenderaan
B Motosikal tidak melebihi 500 sp
B2 Motosikal tidak melebihi 250 sp
D Motokar BTM tidak melebihi 3500 kg
DA Motokar tanpa pedal klac BTM tidak melebihi 3500 kg

KELAS & MAKSUD KETEGORI LESEN

Di Malaysia, terdapat perbezaan antara lesen memandu kelas B dan kelas B2. Berikut adalah penjelasan untuk kedua-dua lesen tersebut:

  1. Kelas B – Motosikal Lesen memandu kelas B membolehkan pemegangnya memandu motosikal dengan kapasiti enjin melebihi 500cc atau motosikal yang kelajuan puncaknya melebihi 100 km/jam.

  2. Kelas B2 – Motokar atau Motosikal Lesen memandu kelas B2 membolehkan pemegangnya memandu motokar atau motosikal dengan kapasiti enjin kurang daripada 250cc.

  3. Kelas D – Membolehkan pemegangnya memandu kenderaan tidak melebihi 3500k

  4. Kelas DA – Membolehkan pemegangnya memandu kenderaan tidak melebihi 3500k yang tidak mempunyai klas (auto transmission)

Lesen memandu menunjukkan bahawa pemegang lesen telah menjalani latihan dan telah menguasai pengetahuan serta kemahiran yang diperlukan untuk memandu kenderaan dengan selamat dan mematuhi undang-undang jalan raya. Ini memberikan kewibawaan dan menunjukkan komitmen pemegang lesen dalam memandu secara bertanggungjawab.

Namun, adalah penting untuk diingat bahawa lesen memandu bukanlah satu-satunya faktor penentu dalam memandu dengan selamat. Mengamalkan sikap yang bertanggungjawab, sentiasa berhati-hati di jalan raya, dan mengikuti peraturan lalu lintas juga merupakan elemen penting dalam menjaga keselamatan dan kesejahteraan di jalan raya.

Sekali lagi, adalah penting untuk merujuk kepada pihak berkuasa tempatan atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai lesen memandu dan kelas-kelas yang sedia ada, kerana peraturan dan kategori lesen boleh berubah dari masa ke semasa. Semak tarikh luput lesen memandu anda, dan renew untuk pastikan anda dibenarkan untuk memandu di atas jalanraya.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Lain

Jangan biarkan lesen memandu anda luput tanpa disedari. Dapatkan yang baharu terus ke rumah atau pejabat anda..