Nombor Siri Lesen Memandu
Disediakan oleh: lesen2u

Nombor siri lesen di Malaysia adalah kod pengenalan unik yang terdiri daripada 6 digit. Terletak di belakang lesen memandu dan juga dicetak pada kad lesen, jujukan alfanumerik ini berfungsi sebagai pengecam penting bagi setiap pemegang lesen. Fungsinya adalah untuk mengesahkan ketulenan lesen kepada membantu proses pengukuhan perundangan dan pentadbiran. Ia tidak sensitif huruf besar dan tidak boleh diubah. Dalam peraturan kawal selia, nombor ini adalah penting untuk memastikan penyimpanan rekod yang betul, mengesahkan identiti dan memudahkan pelbagai interaksi.

Nombor Siri Lesen Memandu

Nombor kad pengenalan, juga dikenali sebagai nombor IC atau nombor pengenalan, adalah sinonim dengan nombor siri. Semua warganegara Malaysia dan pemastautin tetap menerima nombor kad pengenalan 12 digit daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Jika anda ingin mengetahui nombor siri lesen anda, anda perlu merujuk kepada lesen memandu anda sendiri, kerana ia adalah maklumat peribadi dan unik untuk anda. Jika anda kehilangan lesen memandu anda atau tidak pasti di mana untuk mencari nombor lesen anda, anda harus menghubungi agensi atau jabatan yang mengeluarkan lesen memandu anda. Biasanya jabatan pengangkutan atau keselamatan jalan raya untuk mendapatkan bantuan mendapatkan nombor siri baru. Pastikan anda mematuhi prosedur yang diperlukan dan membawa dokumen yang diperlukan untuk memohon penggantian lesen memandu jika perlu.

  1. Kad pengenalan asal
  2. Lesen memandu

Walau bagaimanapun, sekiranya anda juga kehilangan kad pengenalan, maka hendaklah membuat laporan kehilangan kad pengenalan anda di balai polis. Kemudian, bawa salinan laporan polis tersebut ke cawangan JPJ yang berhampiran untuk meneruskan proses permohonan lesen memandu anda yang baru. Sekiranya lesen anda belum tamat tempoh, anda hanya perlu membayar denda sahaja.

Namun, sekiranya lesen anda sudah pun tamat tempoh anda perlu membayar denda dan jumlah nilai untuk memperbaharui lesen tersebut berdasarkan jumlah berapa tahun anda ingin renew dan kelas lesen memandu anda.

Rumusan

Sekiranya anda berminat untuk kami menguruskan pembaharuan lesen memandu anda secara atas talian, boleh hubungi kami di talian 01137561394 atau boleh juga isi maklumat di Borang Permohonan. Sekian, terima kasih

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Lain

Jangan biarkan lesen memandu anda luput tanpa disedari. Dapatkan yang baharu terus ke rumah atau pejabat anda..