Cara Perbaharui Lesen Memandu Sehingga 10 Tahun
Disediakan oleh: lesen2u

Sebagai pemilik kenderaan di Malaysia, anda perlu memperbaharui lesen memandu setiap kali ianya hampir atau telah tamat tempoh. Sebelum ini, individu dihadkan untuk memperbaharui lesen memandu untuk tempoh maksimum lima tahun sahaja. Tetapi kini tempoh pembaharuan lesen memandu telah dilanjutkan kepada 10 tahun.

Lanjutan Tempoh Pembaharuan Lesen Memandu

Bermula 8 Mei, anda boleh memperbaharui Lesen Memandu Malaysia (LMM) untuk tempoh maksimum 10 tahun sama ada di pejabat atau kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Lesen-Memandu

Menerusi pengumuman Menteri Pengangkutan Anthony Loke , ini adalah satu daripada dua pembaharuan LMM yang dilaksanakan oleh Kementeriannya. Jelasnya, sesiapa yang berhasrat untuk perbaharui lesen sehingga 10 tahun hanya akan dikenakan bayaran untuk tempoh sembilan tahun sahaja.

Ini bermakna ada diskaun sebanyak 10%. Untuk pengetahuan anda, bayaran lesen memandu ialah RM30 setahun. Jika anda membayar untuk 10 tahun sekali gus, bayaran yang perlu anda bayar ialah RM270 sahaja, jadi anda sudah jimat sebanyak RM30.

Beliau berkata, lesen yang boleh diperbaharui untuk tempoh 10 tahun mestilah mempunyai tempoh sah laku tidak lebih setahun. Bagaimanapun, tambahnya, orang ramai masih dibenarkan memperbaharui lesen memandu dari 1 hingga 10 tahun.

Loke dalam pada itu menjelaskan bahawa inisiatif tersebut adalah untuk warganegara Malaysia sahaja dan tidak terpakai kepada warganegara asing.

Cara Memperbaharui Lesen Memandu Sehingga 10 Tahun

Sebelum memulakan proses ini, pastikan anda memenuhi semua syarat yang diperlukan seperti kad pengenalan, lesen memandu tamat tempoh, dan sebagainya. Selain itu, pastikan anda mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar caj lesen memandu.

1. Pergi ke Pejabat JPJ

pembaharuan lesen memandu

Kunjungi pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terdekat anda untuk memulakan proses pembaharuan lesen memandu. Jangan lupa untuk membawa semua dokumen yang diperlukan seperti kad pengenalan dan lesen memandu yang telah tamat tempoh.

2. Isi borang permohonan untuk renew lesen memandu sehingga 10 tahun

Lengkapkan borang permohonan yang disediakan oleh JPJ. Pastikan anda mengisi borang dengan tepat dan lengkap. Selain itu, pastikan anda memberikan maklumat yang tepat dan benar.

3. Bayar caj pembaharuan yang dikenakan

Bayar caj pembaharuan lesen memandu. Bayaran ini berbeza-beza bergantung pada jenis lesen memandu yang anda miliki. Pastikan anda membayar caj ini dengan betul dan sepenuhnya.

4. Ambil gambar dan cap jari

Ambil gambar dan cap jari untuk tujuan pengesahan. Pastikan bahawa anda mengambil gambar yang jelas dan cap jari yang bersih.

5. Tunggu lesen memandu baru dihantar

Tunggu lesen memandu baharu dihantar ke alamat yang di isi pada borang permohonan. Lesen memandu baharu ini akan mempunyai tempoh sah selama 10 tahun.

6. Semak butiran lesen memandu baharu untuk pembaharuan selama 10 tahun

Semak butiran lesen memandu baharu untuk memastikan maklumat dalam lesen memandu adalah betul dan tepat. Jika terdapat ralat, hubungi JPJ untuk pembetulan.

Hanya Di Kaunter JPJ

Selain itu, inisiatif yang baru diumumkan kini hanya boleh dilakukan di pejabat atau kaunter JPJ. Sementara itu, pelaksanaan urus niaga melalui platform yang disediakan oleh rakan niaga JPJ seperti Pos Malaysia akan bergantung kepada kesediaan perubahan sistem oleh pihak berkenaan.

Rumusan

Sebagai kesimpulan, anda boleh membuat pilihan sama ada ingin perbaharui lesen sehingga 10 tahun atau tidak. Bagi pemegang lesen CDL yang telah tamat tempoh dan ingin memperbaharui lesen maksimum 5 tahun atau ke bawah, boleh isikan butiran anda pada Borang Permohonan dan permohonan anda akan diproses dalam masa 24 jam dan lesen akan dihantar ke alamat anda dalam masa 3-7 hari bekerja.


0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Lain

Jangan biarkan lesen memandu anda luput tanpa disedari. Dapatkan yang baharu terus ke rumah atau pejabat anda..