Perbaharui Lesen Memandu Tamat Pada 2018 Tanpa Ujian Semula
Disediakan oleh: lesen2u

Pemegang lesen memandu Malaysia (LMM) yang tempoh sah lakunya berakhir pada 1 Januari 2018 boleh perbaharui lesen memandu mereka tanpa perlu menjalani ujian semula. Itu adalah salah satu daripada dua inisiatif pembaharuan LMM, kata Anthony Loke, menteri pengangkutan. Selain itu, lesen memandu boleh diperbaharui sehingga 10 tahun.

Pada sidang media di Putrajaya hari ini, beliau menyatakan bahawa ia mengambil kira Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan semasa pandemik COVID-19 dan halangan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia yang sedang berada di luar negara untuk pulang ke tanah air. MOT akan memberi kebenaran khas kepada mana-mana pemegang LMM yang tamat tempoh sah laku untuk memperbaharui LMM masing-masing. Tanpa perlu menjalani semula ujian. Walau bagaimanapun, kebenaran khas ini hanya terhad kepada LMM dan sah mulai 1 Januari 2018.

Kebenaran khas ini hanya sah sehingga 31 Disember 2023. Peraturan yang telah ditetapkan akan berkuatkuasa semula pada 1 Januari 2024. Pembaharuan lesen biasanya dikawal oleh undang-undang dan peraturan tempatan. Peraturan ini mungkin berbeza antara negara atau wilayah. Walau bagaimanapun, secara amnya, pembaharuan lesen biasanya memerlukan proses tertentu, tidak kira sama ada anda perlu mengambil semula peperiksaan atau tidak.

Dalam kebanyakan kes, anda boleh memperbaharui lesen anda tanpa perlu mengambil semula peperiksaan selagi anda memenuhi syarat tertentu yang ditetapkan oleh agensi atau institusi yang mengeluarkan lesen. Syarat ini mungkin termasuk pembayaran yuran pembaharuan, latihan yang diperlukan atau latihan berterusan, serta pemenuhan keperluan lain yang berkaitan.

Walau bagaimanapun. Jika anda telah terlepas tempoh pembaharuan atau telah melanggar peraturan penting. Anda mungkin perlu mengambil semula peperiksaan atau mengikuti proses yang lebih ketat untuk mengembalikan atau memperbaharui lesen anda. Ini juga boleh berbeza-beza bergantung pada jenis lesen yang anda miliki. Contohnya, lesen memandu berbanding jenis lesen lain seperti lesen profesional atau komersial.

perbaharui lesen memandu

Rumusan

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai pembaharuan lesen di negara atau wilayah anda, saya mengesyorkan agar anda menghubungi pihak berkuasa atau agensi berwibawa yang mengeluarkan lesen. Mereka akan dapat memberikan panduan dan maklumat khusus mengenai keperluan perbaharui lesen memandu yang terpakai pada 2018 dan seterusnya. Ingin perbaharui lesen memandu anda, Hubungi Kami segera di sini

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Lain

Jangan biarkan lesen memandu anda luput tanpa disedari. Dapatkan yang baharu terus ke rumah atau pejabat anda..