KELEBIHAN & KEPENTINGAN LESEN MEMANDU
Disediakan oleh: Administrator

Setiap individu di Malaysia yang berumur 16 tahun bagi motosikal, dan 17 tahun bagi kereta sesuai memiliki lesen memandu. Ini kerana pada masa itu mereka sudah matang. Ibu bapa sangat bimbang jika anak-anak mereka tiada lesen kerana sangat bahaya dan mendatangkan risiko. Tahukah anda bahawa pemandu yang tiada lesen memandu adalah penyumbang kepada kemalangan jalan raya yang tinggi di Malaysia.

Berikut adalah kelebihan dan kepentingan memiliki lesen memandu:

Mengikut Peraturan

Lesen memandu diwajibkan untuk mereka yang ingin membawa kenderaan secara sah kerana ia adalah satu bukti bahawa anda lulus ujian untuk memandu dengan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ).

Mengelakan Kemalangan

Lesen ini juga adalah satu inisiatif kerajaan untuk melahirkan pemandu yang berilmu sekaligus mengurangkan kemalangan di jalan raya. Namun begitu sikap pemandu yang beraksi sesuka hati di jalan raya yang perlu diubah bagi membendung kes kemalangan yang kian meningkat.

Mengelakan Didenda

Mereka yang tidak mempunyai lesen memandu jenis kenderaan yang dibawa (lesen motor ketika menaiki motor) ketika ditahan oleh pihak JPJ akan didenda.

Berpeluang Untuk Mendapatkan Pekerjaan

Kebanyakan bos inginkan pekerja yang mempunyai lesen memandu dan kenderaan sendiri. Jadi, ini adalah peluang cerah untuk anda diterima sebagai pekerja. Pekerjaan seperti pemandu bas, lori, kapal terbang dan sebagainya juga memerlukan lesen memandu yang khusus.

Lebih Cepat, Lebih Jimat

Anda juga dapat menggunakan kenderaan sendiri untuk ke mana-mana selepas mempunyai lesen memandu yang sah. Banyak masa & wang dapat dijimatkan dengan menaiki kenderaan sendiri. Ia juga sangat berharga ketika menghadapi saat kecemasan.

Rumusan

 

Artikel Lain

Jangan biarkan lesen memandu anda luput tanpa disedari. Dapatkan yang baharu terus ke rumah atau pejabat anda..